hd08-1320.jpg

Verwachting Veluwe 00:10: Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) 15.7°C Windkracht 2 Bft NNW

Verwachting op maandag 8 augustus 2022 om 11:30

Augustus gaat deze week volop zomeren. Vanaf woensdag wordt het in steeds meer regio’s tropisch warm met in het weekend plaatselijk zelfs 35 graden! Daarbij blijft het voorlopig droog en zonnig.

Brand Oldebroekse heide
Foto genomen vanaf Wezep

Afgelopen zondag middag rond vijf uur is een flinke heidebrand ontstaan op de Oldebroekse heide. Hoe deze brand is ontstaan is niet bekend. Volgens defensie waren er geen oefeningen.

Er is groot alarm geslagen om de brand niet verder uit te laten breiden met deze droogte. Normaal gesproken kan defensie een brand op het terrein zelf blussen, maar het vuur was over een groot gebied verspreid dat de hulp van de reguliere brandweer is ingeroepen.

In de avond rond negen uur is een chinook ingezet om hulp te bieden bij het blussen. De chinook kwam van vliegveld Gilze-Rijen, de helikopterbasis van de luchtmacht. De chinook heeft met een ‘bambi bucket’ water vanaf het Heerder strand gehaald om deze boven het brandende en smeulende gebied te lossen. Deze enorme waterzak kan 10.000 liter water vervoeren.

Pas laat in de avond is het sein brand meester geven. De brandweer van Elburg melde op twitter dat de wagens om 24:00 uur weer in de kazerne waren.

 

Deel dit artikel