hd04-1320.jpg
Het hele jaar door vogels voeren
Het hele jaar door vogels voeren

Het hele jaar door vogels voeren

Het gehele jaar kunnen vogels wel gevoerd worden. Dat de vetbol uitsluitend in de winter gevoerd kan worden is maar een fabeltje. Vogels zouden dan maar eenzijdig eten terwijl als je het gedrag goed bekijkt vooral van de mezen kan het zo zijn dat ze de ene dag de vetbol nemen en dan zo weer een paar dagen door de druivenstruik huppelen om insecten te zoeken.

Voeren in voedersilo’s is ook leuk om te bekijken. Goedkoopste zijn die van de Aldi (najaar) die meestal maar een kwart kosten van het bedrag die de beschermers en partners vragen. Ook kun je het beste de zogenaamde pindakaas potjes zelf maken. Van de prijs wat zo’n potje kost kun je al gauw 3 tot 5 kilo strooivoer kopen. Het enige wat dan nog rest is een pakje zoutloos vet en wat lege potjes.

Het hele jaar door vogels voeren

Van een ponds pakje vet kun je al gauw vier potjes mee maken. De vogels die wij gewoon in het achtertuintje bij de potten hebben gezien zijn de ekster, kauw, spreeuw, merel, pimpelmees, koolmees en de mus. Het is misschien een half uurtje werk maar je hebt er dagen plezier van.

Het hele jaar door vogels voeren

Ook een waterbakje is aan te bevelen want het is een groot plezier om de vogels te zien drinken en te badderen. Natuurlijk niet alleen in de zomer maar het hele jaar door zul je vogels bij een bakje water zien.

Het hele jaar door vogels voeren

Onderstaande vogels en voer is op ervaringen in eigen tuin.

  • Mussen en vinken: deze kleine vogels komen vooral af op bruin/wit brood, zonnebloempitten en pinda’s en strooivoer.
  • Winterkoninkjes en roodborstjes: broodkruimels, ongekookte havermout, en gemengd strooivoer.
  • Mezen: ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, vetbollen en gemengd strooivoer en insecten.
  • Merels: alle soorten bessen, broodkruimels, (fruit)schillen en klokhuizen en etensresten als rijst en aardappelen.
  • Tortels zijn echte zaadeters maar lusten ook maïs, rijst (gekookt) en vooral een droog biscuitje.
  • Heggemussen eten zaad en het liefst van de grond of onder beplanting waar ze ook insecten en andere beestjes kunnen vinden
  • Spreeuw in het najaar vetbollen maar ook uit de pot.
  • Kauwen zijn gek op forse stukken brood

Het soort voer maakt niet zo veel uit als er maar veel soorten zaden in zitten zodat er voor elk soort wel wat wils in zit. Kant en klaar voeders die volgens de handel ideaal zijn kun je beter laten liggen want zijn meestal fors aan de prijs alleen omdat er een stukje uitgedroogd fruit in zit. Vers is altijd fijner wat fruit betreft.

Deel dit artikel